Săptămâna prevenirii cancerului de col uterin, 19-25 ianuarie 2014
A 8-a Săptămână de Prevenire a Cancerului de Col Uterin
Cu ajutorul tău aproape fiecare caz de cancer de col uterin poate fi prevenit!
Programele organizate de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire. Pe lângă aceasta, vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei este extrem de eficientă şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin și mai târziu.
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SPCCU) a fost lansată pentru a găsi soluţii în acest sens prin organizarea unor evenimente de sensibilizare a trei grupuri ţintă cu privire la cancerul de col uterin:
- Societatea în general - oamenii trebuie să conştientizeze care sunt beneficiile screeningului cervical şi ale vaccinului HPV pentru a spori folosirea acestor servicii acolo unde sunt disponibile.
- Prestatorii de servicii de sănătate - medicii, asistenţii medicali şi alţi prestatori de servicii de sănătate trebuie să deţină informaţii precise, actualizate cu privire la screeningul cervical şi la vaccinul HPV astfel încât să poată răspunde la întrebările pacienţilor şi pentru a-i încuraja să folosească serviciile respective.
- Politicienii - liderii politici trebuie informaţi despre beneficiile screeningului cervical şi a vaccinului HPV astfel încât să înţeleagă cât de important este să ofere prioritate acestor programe.
Pe parcursul Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din luna ianuarie 2013, în Europa, au fost organizate peste 5000 de evenimente. Aceste evenimente au pus la dispoziţia femeilor adulte şi a adolescentelor un volum impresionant de informaţii, ajutându-le să înţeleagă importanţa prevenirii cancerului de col şi motivându-le să folosească serviciile, acolo unde există.
În acelaşi timp, aceste evenimente au sporit nivelul de conştientizare a problemei cancerului de col în rândurile politicienilor şi au contribuit la promovarea implementării programelor de prevenire a cancerului de col în ţările unde nu sunt accesibile încă. (Sursa ECCA)
Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România se alatură campaniei de prevenire a cancerului de col uterin inițiată de European Cervical Cancer Association – ECCA și va disemina informațiile cu privire la prevenirea cancerului de col uterin, în rândul asistenților medicali și a moașelor din România.
Descarcă materialele atașate: